05 мар

Тешњар

Тешњар

Тешњар је стари део града Ваљева и је један од његових најупечатљивијих симбола.

Налази се на десној обали Колубаре, стешњен између речног тока и брда.

У XIX веку био је центар Ваљева. Са бројним дућанима и занатским радњама представљао је трговачко-занатску четврт, чаршију.

tesnjar-02

Тешњар је као ваљевска чаршија опстајао вековима. Мењале су се грађевине и објекти, али не и локација и просторни распоред. Значајније промене нису донели ни каснији векови. Истина, почетком XIX века дошло је до новог, привременог, опадања Ваљева, али се то није одразило на Тешњар, већ на стамбено-административни део насеља на супротној обали Колубаре. Део насеља на левој обали реке је замро и нестао, претворио се у рушевине, а потом у ливаде и ледине, међутим, Тешњар је опстао и цело Ваљево се сабило у његове оквире. Током друге половине XIX века Ваљево се нашло у фази новог успона. Број становника се нагло повећао и град се опет проширио на леву обалу реке, док је стара чаршија опстала, сачувавши старе намене, чак се и продужила даље низ Колубару. На ове начине конзервиран и заштићен практичним потребама, Тешњар опстаје све до половине XX века када, услед нових токова развоја Ваљева, изазваних наглом индустријализацијом, губи своју некадашњу намену, а тиме и значај у оквирима градског живота, и почиње да нагло пропада. То је било време када је слична судбина задесила многе чаршије у Србији, али за разлику од многих које су нестале, Тешњар је бригом Ваљеваца опстао, истина, једно време трошан и рушеван, да би последњих деценија XX века отпочео процес његове рестаурације и конзервације, који и данас траје.

tesnjar-01

Данас овај део града представља једну оде ретких градских целина XIX века сачуваних у Србији, у којој се и даље налази већи број занатских радњи (грнчарска, воскарска, сарачка, ткачка…), захваљујући којима се може осетити дух старих времена, aли се можете одморити и у неком од многобројних угоститељских објеката. Последњих година, захваљујући чињеници да је више филмова и серија снимано у Тешњару, ова стара ваљевска чаршија постаје својеврсни национални филмски град.
У Тешњару се одржава сваке године у августу и најпознатији ваљевски летњи фестивал „Тешњарске вечери“.