05 мар

Туристички центар Дивчибаре

Туристички центар Дивчибаре налази се на планини Маљен, на надморској висини од 980 m и простире се на око 750 ha.

Налази се 37 km јужно од Ваљева, 26 km североисточно од Косјерића, 41 km северно од Пожеге, 29 km југозападно од Мионице, а 117 km од Београда. Дивчибаре су најближе планинско туристичко место главном граду и Војводини. Близина великим центрима и потреба за новим садржајима чини Дивчибаре веома конкурентном дестинацијом за инвестирање.

divcibare-02

Блага клима и чист ваздух, фантастични видиковци, питоме ливаде, богатство биља и шумских плодова, пешачке и маунтинбајкинг стазе; хотели, одмаралишта, спортски терени, ски стазе – чине планински туристички центар Дивчибаре погодним местом за окрепљујући одмор.

Захваљујући чињеници да је са свих страна окружен висовима који га штите од ветрова, планински центар Дивчибаре има веома повољну климу. До подручја Дивчибара допиру ваздушне масе из Медитерана и сукобљавају се са ваздушним масама Карпата и Панонске низије, чиме се може објаснити присуство јода у ваздуху. Балнеоклиматолошки институт Србије 1963. године прогласио је Дивчибаре за „климатско лечилиште“, јер боравак на маљенској висоравни може повољно деловати на особе са астмом и бронхитисом, неуровегетативним поремећајима, као и за опоравак после акутних болести.

Врхови Маљена пружају изванредан поглед на удаљене крајеве Србије. Највиши је Краљев сто на 1103 m надморске висине, а затим Црни врх на 1098 m, са којих се виде шумадијске планине све до Копаоника, Соколске планине, Златибор, Тара, Звезда, Голија и Дурмитор.

Богатство шумског и биљног света посебност су Дивчибара, међу којима има ендемичних и заштићених врста, као и значајних врста лековитог биља. Најзаступљеније су шуме белог и црног бора, а од четинара јављају се још јела, клека и планински бор.

О лепотама и специфичностима Дивчибара говори и чињеница да је држава овде прогласила четири строга резервата природе: Црну реку, Чалачки поток, Забалац и Вражји вир. Маљенске речице и потоци у свом току стварају фантастичне клисуре, усеке, водопаде, вирове и особену флору и фауну. Клисуру Црне реке са гребеном Љути крш, на пола сата од туристичког центра Дивчибаре, одликује више водопада, извора питке воде, густе шуме четинара и листопадног дрвећа.

Због благих падина и успона, највећи део подручја Дивчибара идеалан је за шетњу, пешачке туре и планинарење.  Захваљујући оптималној надморској висини, благој клими и чистом ваздуху, читаво подручје Дивчибара има идеалне природне услове за припреме спортиста, рекреативни туризам, дечје и омладинске спортске кампове, наставу у природи…

У планинском центру Дивчибаре постоје велике могућности за развој и унапређење спортске инфраструктуре, кроз изградњу нових отворених и затворених игралишта, терена, голф терена…

Поједини предели Дивчибара привлачни су за авантуристички туризам и екстремне спортове: маунтинбајкинг, мотокрос, параглајдинг, оријентацију у природи, слободно пењање, кањонинг. Већ су организована маунтинбајкинг такмичења, оријентациони кросеви, трке преживљавања, а Дивчибаре су редовна станица на релијима џипова и мотоцикала.

Више информација о потенцијалима и могућностима улагања у Дивчибаре можете добити на сајту www.divcibareinvest.rs.