05 мар

Манифестације у ваљевском крају

Манифестације у ваљевском крају

У ваљевском крају се сваке године одржава велики број привредно-туристичких, културних, пољопривредних, музичких и других манифестација.

Оне привлаче велики број посетилаца. Последњих година на неким манифестацијама поред становника Ваљева и околних општина, приметан је већи број гостију из других крајева Србије, па и из иностранства.

Најпознатије манифестације су:

05 мар

Тешњарске вечери

Од 1987. године у Ваљеву се традиционално одржавају „Тешњарске вечери“.

Тешњар је стари део града, који се налази уз десну обалу Колубаре са сачуваном амбијенталном средином из XIX века. Уз амбијент, овде су сачувани и неки стари занати, а данас Тешњар обилује трговинама и бутицима са савременом робом, кафићима и разним угоститељским објектима.  Током „Тешњарских вечери“, културни догађаји и људи се преливају са једне обале Колубаре на другу, из старог у нови део града.

Тешњарске вечери се традиционално одржавају у августу месецу.

Данас се програми Тешњарских вечери одвијају у целом граду. Манифестација обично траје од 7 до 10 дана и најчешће обухвата:

 • позоришне представе,
 • наступе културно-уметничких друштава,
 • концерте класичне, духовне, рок, поп и народне музике,
 • трибине,
 • књижевне вечери,
 • модне ревије,
 • изложбе,
 • промоције,
 • дегустације,
 • програме за децу
 • итд.
05 мар

Џез фестивал

Џез фестивал

Ваљевски Џез фест (ЈАZZ fest) је међународна музичка манифестација, у оквиру које се изводе џез и блуз дела домаћих и страних аутора.

Фестивал су 6. маја 1984. године основали ентузијасти окупљени око Дома културе и Радио Ваљева.

Фестивал се одржава у октобру месецу у Центру за културу.

05 мар

Фестивал дуван чварака

Фестивал дуван чварака

Први фестивал дуван чварака одржан је 2006. године у Ваљеву.

Иницијатор и организатор је ваљевски месар Славен Баточанин.

Манифестација је посвећена бренду ваљевског краја и сваке године окупља велики број посетилаца, од којих многи имају прилику да по први пут виде како се спремају чварци по рецептури старој двеста година, али и да дегустирају овај јединствени производ који је изум ваљевских месара и који се  нигде не припрема на овакав начин. Тајна добрих дуван чварака је у њиховом дуготрајном кувању, после ког се прже, а потом цеде кроз ланену тканину.

Festival-duvan-cvaraka-02

Манифестација се одржава у центру града, на кеју Колубаре, и на платоу код Центра за културу. Манифестација, поред такмичарког дела, има и изложбено-продајни карактер, где велики број излагача продаје мед, ракију, вина, зимницу, месо, сувенире, сушено воће, рукотворине од дрвета итд. Организује се и богат културно-уметнички програм. Одржава се сваке године у октобру месецу.

05 мар

СПРЕГ

СПРЕГ

Сајам привреде колубарског округа “СПРЕГ” је највећа привредно-пословна сајамска манифестација у западној Србији, а први пут је организован 2004. године.

Идејни творац и организатор сајма привреде у Ваљеву је Агенција за маркетинг „Gatti“ из Ваљева.

Сајам је општег карактера, а до сада, на претходних десет сајмова, учествовало је преко 900 излагача из колубарског и других округа Србије. По организационој структури, учесници сајмова су: холдинг компаније, пословне групације, разна предузећа и удружења, као и мале предузетничке радње.

Организује се у априлу месецу.

СПРЕГ је из године у годину све посећенија манифестација, коју посећују пословни људи и грађани како из колубарског округа, тако и шире, као и многобројне привредне делегације и представници других земаља, региона и градова са којима Град Ваљево има успешну привредну, културну и институционалну сарадњу.

05 мар

Дан купине

Дан купине

Манифестација Дан купине се организује од 2008. године у селу Ставе, подно планине Медведник.

Циљ манифестације је презентација и популаризација пољопривредних и туристичких потенцијала Става и целог ваљевског краја, као и промоција производње купине и купиновог вина. Дан купине окупља велики број гостију и посетилаца како из Ваљева, тако и из других градова.

Поред народног вашара, уобичајени садржаји ове манифестације су:

 • изложба купина,
 • народног стваралаштва и традиционалне српске кухиње,
 • гастро фест,
 • вожња фијакерима,
 • спортске активност,
 • богат културно-забавни програм
 • итд.
05 мар

Дани гљива

Дани гљива

Манифестација Дани гљива се од 1996. године одржава прве недеље октобра на ваљевским планинама.

Манифестација има образовно-туристички карактер и окупља велики број учесника и посетилаца. Циљ манифестације је едукација о правилном сакупљању, коришћењу и заштити гљива, као и афирмисање туристичких посебности.

Садржи више различитих програма као што су:

 • изложбе гљива,
 • дегустација,
 • упознавање са јестивим гљивама у природи
 • и друго.

Последњих година манифестација се одржава на планини Медведник, у селу Ребељ, са жељом да промовише лепоте ове планине и сеоски туризам на овом подручју.

 • Организатор: Гљиварско друштво „Ваљево“
 • Локација: Крушиков дом, планина Медведник
05 мар

Лековитим стазама ваљевских планина

Лековитим стазама ваљевских планина

Манифестација Лековитим стазама Ваљевских планина одржава се првог викенда јуна, у селу Подбукови.

Циљ ове манифестације је обука у правилном распознавању, сакупљању и коришћењу самониклог јестивог биља и шумских плодова.

Преко ове манифестације се промовише сеоски туризам, очување изворних културних вредности, заштита природних вредности, као и рурални развој.

05 мар

Златни опанак

Златни опанак

Сабор фолклорних ансамбала Србије Златни опанак је такмичење фолклорних ансамбала, које се од 2004. године, одржава у априлу месецу.

Учествују ансамбли и удружења из земље и иностранства. У неколико дана трајања сабора, кроз Ваљево продефилује више хиљада младих људи, чији је једини циљ да прикажу у најбољем издању сав свој вишегодишњи рад и труд, на чувању наше фолклорне традиције. Фолклорни дефиле пролази кроз главну улицу и наступа на Главном тргу, а крај дефилеа је код споменика војсковођи Живојину Мишићу.

Победницима се додељује награда – златни опанак. Од 2007. године организује се Сабор дечјих фолклорних ансамбала Мали златни опанак.

У категорији дечјих ансамбала се додељује награда у три категорије: јуниори, лептири и бумбари.

05 мар

Светосавска трка

Светосавска трка

Трка се традиционално одржава од 1999. године на Савиндан, 27. јануара.

Том приликом цетралним градским улицама трче најбољи атлетичари Србије. Старт и циљ су испред хотела Нарцис у центру Ваљева.

Трка је проглашена сталном градском манифестацијом од значаја за град Ваљево, а налази се и у календару такмичења Атлетског савеза Србије. На овој трци сваке године присуствује велики број заљубљеника у овај спорт, како из Ваљева тако и из других градова Србије. На њој су трчали  и побеђивали скоро сви наши врхунски атлетичари, освајачи медаља на многим међународним такмичењима.

Светосавка атлетска трка поред изузетног спортског значаја, има и шири друштвени и симболични значај, обзиром да носи име и да се трчи на дан највећег српског просветитеља Светог Саве.

Поред професионалних атлетичара у сениорској и јуниорској категорији, припадника Војске Србије и Министарства унутрашних послова, у трци учествују и ученици основних и средњих школа.