05 мар

Галерије

Галерије

Модерна галерија Ваљево

Модерна галерија Ваљево је од свог оснивања 1987. једна од водећих у Србији, са изложбама најрепрезентативнијих сликара 20. века. У њеној сталној поставци су презентирани радови еминентног сликара, академика Љубе Поповића, Ваљевца који живи и ради у Паризу. У програму тематских изложби галерије су заступљена дела сликара Медијале и сликара фантастичног правца као наследника Медијале.

Налази се у строгом центру града поред зграде ваљевске гимназије.

studio-trnavac-01

Интернационални уметнички студио „Радован Мића Трнавац“

Интернационални уметнички студио „Радован Мића Трнавац“ основан је 1997. године. Налази се у реновираној згради која има обележја српске архитектуре с краја XIX века. У склопу Студија налазе се: стан , атеље и галерија.

Галерија има свој уметнички савет састављен од угледних културних радника, два историчара уметности и једног уметника. Уметнички савет позива реномиране уметнике из целог света да буду гости Студија, а основни критеријум су уметничке вредности. Галерија организује самосталне и групне изложбе.

Од оснивања Студија, укупно је 104 уметника са свих континената излагало. Пракса је да сваки уметник остави по једну слику, тако да Студио располаже фондом од преко 100 слика. Галерија организује и пратеће програме као што су радионице. Неколико година за редом остварује сарадњу са основним школама кроз пројекат Дечја уметност.

Студио, такође, сарађује са другим сличним институцијама широм света, размењујући гостовања уметника из тих земаља са уметницима из Србије, Црне Горе, Републике Српске, Македоније и других. Од 2007. године Студио учествује у манифестацији Ноћ музеја.

galerija-34-01

Галерија 34

Галерија 34 – Градска галерија, која ради у оквиру Центра за културу, смештена у старом делу Ваљева, у Тешњару. У њој се излаже широк дијапазон уменичких дела, а истовремено је и сцена за различита културна дешавања.

Галерија „34“ се налази у центру Ваљева, у Тешњару – старој градској чаршији на десној обали Колубаре.