05 мар

Воћарство

Воћарство

Највеће површине под воћњацима простиру се на подручју западне Србије. Други по величини су воћарски засади ваљевског краја, који се простиру на површини од 5.657 ха са највећим уделом екстезивних засада воћа.

Дуга традиција гајења воћа уз изузетно повољне земљишне (благо побрђе и припланински део, надморске висине од 200 – 800 метара, могућност вертикалног распореда воћних врста, избор најповољнијег положаја и експозиције за сваку воћну сорту) и климатски услови (просечна количина падавина од 750 мм) пружају могућност за суво воћарство, у вишим пределима за све континенталне врсте воћа и винове лозе.

Шљива је доминантна врста и заузима површине под засадима од 4.006 ха. Србија је други произвођач шљиве у свету, а град Ваљево је један од већих произвођача у Србији. Ракија од шљиве, произведена по традиционалној технологији уз коришћење савремених технолошких знања, шљивовица, је један од симбола Западне Србије и производ по ком је регион препознатљив. Значајан је удео сушене шљиве, као и производа од прераде сирове шљиве (компоти и џемови).

Ваљевско малиногорје простире се на око 1.000 ха и заузима важну производну област Западне Србије.

Купина, по чијој производњи је Србија заузела високо 4. месту у свету, последњих двадесетак година доживљава експанзију, захваљујући, пре свега, погодним земљишно-климатским условима и адекватном сортименту. Заузима површину од 432 ха територије.

Од језграстих воћних врста, ваљевско подручје погодује засадима ораха који се углавном саде екстезивно, а површина од 146 ха убраја територију коју покрива град Ваљево на прво место по производњи овог воћа.

Погодни природни услови и системске мере Владе са подстицајима доприносе да се виноградарство последње деценије интензивно развија, што је резултирало отварањем нових винарија и мапирање Ваљева у пројекту „Путеви вина Србије“.

На територији коју покрива град Ваљево, значајни су капацитети за прераду воћа и извоз. Најзначајнији извозни производи су: замрзнута малина и купина, сокови, концентрати, сува шљива, пиреи и џемови.

Структура воћарске производњеСтруктура воћарске производње

vocarstvo-02

Структура биљне производњеСтруктура биљне производње

vocarstvo-03

Корисни линк: