05 мар

Културно-историјски комплекс Бранковина

Културно-историјски комплекс Бранковина

Надомак Ваљева се налази село Бранковина.

С правом названа „село пуно историје“, Бранковина је своју славу стекла током драматичних историјских збивања у XIX веку, а посебно као родно место и завичај низа личности, значајних за српску историју и културу.

Амбијентална вредност и историјски значај овог места допринели су да Бранковина стекне званични статус „знаменитог места“. Аутентичност амбијента, историјски и  културни значај учинио је овај простор привлачним за посетиоце, за различита културна догађања и манифестације.

Културно-историјски комплекс обухвата, поред цркве Светих арханђела (саграђене 1830. ктиторством Матије Ненадовића) и споменике народног градитељства, међу којима се издвајају 4 собрашице у порти и вајат Љубе Ненадовића, смештен у дворишту једне од најстаријих школа у Србији, саграђене залагањем проте Матије 1834. године. Ту је и школа подигнута 1895. године, у којој је учила наша позната песникиња Десанка Максимовић. У порти храма налазе се гробови породице Ненадовић, заслужне како за историју овог краја тако и за ток најзначајнијих догађаја на почетку XIX века, као и споменик ратницима околних села, палим у ослободилачким ратовима 1912-1918., са ликом краља Петра I Карађорђевића.

У комплексу је подугнута и реплика куће Ненадовића, као зачетак даљег развоја овог својеврсног музејског комплекса на отвореном.

Народни музеј Ваљево је са својим сталним поставкама стално присутан у оквиру историјског спомен комплекса Бранковина, од 1984. године.

Прво је у старој, „Протиној“ школи јoш 1984. године, поводом 180-те годишњице Првог српског устанка постављена музејска изложба о развоју школства и просвете у то време. Ту се налазе и реконструкције школске зборнице и учионице, са рукописним књигама, уџбеницима и училима, као и експериментална музејска радионица „Учионица кроз векове”.

У другој школској згради, која са пуно разлога носи назив ”Десанкина школа” налази се стална изложбена поставка о животном и књижевном путу Десанке Максимовић. У вајату породице Ненадовић реализована је пригодна етно поставка, док је стара школска писарница у функцији музејске сувенирнице.