19 апр

Локални центри за окупљање

Локални центри за окупљање

Готово у самом центру Ваљева налази се парк, уређен од стране Друштва за улепшавање Ваљева почетком XX века. Његове зелене површине красе скулптуре познате српске вајарке Виде Јоцић. Он уједно представља и почетак једног дужег пешачког итинерера (пешачке маршруте), јер се на њега наставља стаза која води кроз парк – шуму Пећина .

Tешњар је стари део града, изграђен још у турско време.Налази се стешњен између корита реке Колубаре и брда, па се претпоставља да је тако и добио назив. Са бројним дућанима и занатским радњама представљао је трговачко-занатску четврт, чаршију, а у њему се и даље налази већи број занатских радњи, захваљујући којима се може осетити дух старих времена.

T ридесетих година 19. века, када је почео нови период у развоју града,
на иницијативу кнеза Милоша Обреновића, на левој обали Колубаре, почела је да се развија нова, трговачко-занатска четврт, као европска паралела орјенталном Тешњару, данашња улица Кнеза Милоша. Подизањем трговачких и угоститељских објеката, занатских радњи, а потом и хотела „Секулић“ и „Гранд“, ова улица је све више добијала на свом значају и постајала језгро градског живота, али и даљег развоја Ваљева.

Град Ваљево има бројне установа културе, а неке од њих су: Историјски Архив, Библиотека, Центар за Културу, Музеј, Завод за заштиту споменика, Модерна галерија. Такође град обилује богатим уметничким животом и бројним културним манифестацијама.

НАРОДНИ МУЗЕЈ ВАЉЕВО

Зграда музеја подигнута је 1870.године и у њој су биле смештене основна школа и гимназија. Данас је то модеран музеј, са сталном поставком за 21.век :„Трећа димензија прошлости-поглед из будућности, која вас води кроз прошле векове и открива богату прошлост ваљевског краја.

 

 

MУСЕЛИНОВ КОНАК

Муселимов конак је најстарија сачувана грађевина у Ваљеву, изграђена у XВИИИ веку. У време када је саграђен, налазио се у склопу комплекса зграда турске администрације. Почетком 1804. године у његовом подруму су били заточени ваљевски кнезови Алекса Ненадовић и Илија Бирчанин, који су са тог места, 4. фебруара, изведени на губилиште. Данас се у подруму овог здања налази музејска поставка посвећена Сечи кнезова, док се у конаку налази стална музејска поставка посвећена Првом и Другом српском устанку.

КУЛА НЕНАДОВИЋА

Кула Ненадовића је саграђена у пролеће 1813.године ,а служила је за војне потребе. Кулу су подигли војвода Јаков Ненадовић и његов син војвода Јеврем. После краха Првог српског устанка (1813.), кула се нашла у турским рукама. На почетку Другог српског устанка (1815.), постала је центар турске одбране Ваљева. Том приликом су у подруму куле били затворени српски таоци. Зато је, после ослобођења Ваљева, Сима Ненадовић наредио да се кула запали. Кулу је 1836. године обновио кнез Милош Обреновић. Након вишегодишње обнове и конзервације, данас је Кула културно-историјски споменик, под заштитом државе, са сталном музејском поставком и један од симбола града Ваљева.

 

МОДЕРНА ГАЛЕРИЈА

Модерна галерија Ваљево је од свог оснивања, 1987. године, једна од водећих галерија у Србији, са изложбама најрепрезентативнијих сликара XX века. У њеној сталној поставци су изложени радови еминентног сликара, академика Љубе Поповића, ваљевца, који живи и ради у Паризу. Њена специфицност је у томе што негује дух медијале. Налаз и се у строгом центру града, поред зграде Ваљевске гимназије, а недалеко од Народног музеја и хотела „Гранд”.

GALERIJA

ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ УМЕТНИЧКИ СТУДИО „РАДОВАН ТРНАВАЦ  МИЋА“

Интернационални уметнички студио „Радован Трнавац Мића“ основан је 1997. године. Налази се у реновираној згради која има обележја српске архитектуре с краја XИX века.