05 mar

Voćarstvo

Voćarstvo

Najveće površine pod voćnjacima prostiru se na području zapadne Srbije. Drugi po veličini su voćarski zasadi valjevskog kraja, koji se prostiru na površini od 5.657 ha sa najvećim udelom ekstezivnih zasada voća.

Duga tradicija gajenja voća uz izuzetno povoljne zemljišne (blago pobrđe i priplaninski deo, nadmorske visine od 200 – 800 metara, mogućnost vertikalnog rasporeda voćnih vrsta, izbor najpovoljnijeg položaja i ekspozicije za svaku voćnu sortu) i klimatski uslovi (prosečna količina padavina od 750 mm) pružaju mogućnost za suvo voćarstvo, u višim predelima za sve kontinentalne vrste voća i vinove loze.

Šljiva je dominantna vrsta i zauzima površine pod zasadima od 4.006 ha. Srbija je drugi proizvođač šljive u svetu, a grad Valjevo je jedan od većih proizvođača u Srbiji. Rakija od šljive, proizvedena po tradicionalnoj tehnologiji uz korišćenje savremenih tehnoloških znanja, šljivovica, je jedan od simbola Zapadne Srbije i proizvod po kom je region prepoznatljiv. Značajan je udeo sušene šljive, kao i proizvoda od prerade sirove šljive (kompoti i džemovi).

Valjevsko malinogorje prostire se na oko 1.000 ha i zauzima važnu proizvodnu oblast Zapadne Srbije.

Kupina, po čijoj proizvodnji je Srbija zauzela visoko 4. mestu u svetu, poslednjih dvadesetak godina doživljava ekspanziju, zahvaljujući, pre svega, pogodnim zemljišno-klimatskim uslovima i adekvatnom sortimentu. Zauzima površinu od 432 ha teritorije.

Od jezgrastih voćnih vrsta, valjevsko područje pogoduje zasadima oraha koji se uglavnom sade ekstezivno, a površina od 146 ha ubraja teritoriju koju pokriva grad Valjevo na prvo mesto po proizvodnji ovog voća.

Pogodni prirodni uslovi i sistemske mere Vlade sa podsticajima doprinose da se vinogradarstvo poslednje decenije intenzivno razvija, što je rezultiralo otvaranjem novih vinarija i mapiranje Valjeva u projektu „Putevi vina Srbije“.

Na teritoriji koju pokriva grad Valjevo, značajni su kapaciteti za preradu voća i izvoz. Najznačajniji izvozni proizvodi su: zamrznuta malina i kupina, sokovi, koncentrati, suva šljiva, pirei i džemovi.

Struktura voćarske proizvodnjeStruktura voćarske proizvodnje

vocarstvo-02

Struktura biljne proizvodnjeStruktura biljne proizvodnje

vocarstvo-03

Korisni link: