Poljoprivredno zemljište (57.786 ha) obuhvata oko 64% teritorije Grada.
Pretežno brežuljkasto – brdoviti predeli, koji se prostiru u visinskom pojasu 250 – 500 metara nadmorske visine, imaju izvanredne agroekološke pogodnosti / potencijale za proizvodnju kvalitetnog voća, mesa i mleka.
Najvrednije agroekološke lokacije obuhvataju:
- Oranice ravničarsko – dolinskih terena i brežuljkastih atara naselja koje su najviše ugrožene stihijskim širenjem naselja i drugim vidovima izgradnje.
- Voćnjake na celoj teritoriji Grada Valjeva gde je potrebno obnavljanje i preuređenje najslabih i starih voćnjaka.
- Šume na teritoriji Grada Valjevo pripadaju Podrinjsko – Kolubarskom šumskom području. Ukupna površina šuma i šumskih kultura iznosi 27.285 ha. Stepen šumovitosti je 30% u odnosu na optimalan od 35% utvrđen prostornim planom RS.
- Površinske vode: za sve vodotokove na području Grada Valjeva, ali i na nizvodnom toku reke Kolubare, Vodoprivrednom osnovom RS, propisane su visoke klase kvaliteta. Reke u izvorišnim delovima sliva su u I i I / II klasi kvaliteta.
- Od mineralnih sirovina na području Grada Valjeva su najzastupljenije nemetalične mineralne sirovine, i to: kvarcni pesak, krečnjaci, cementni laporci, dijabaz, dolomit, magnezit, bituminozni škriljci i ukrasni kamen.
- Na području grada jedini energetski potencijali su uljni škriljci i obnovljivi izvori energije. Pojave uljnih škriljaca su otkrivene na površini od oko 40 km2 . Prema proceni rezerve iznose oko 800.000.000 tona sa sadržajem kerogena koji se u uzorcima kreće od 1-13%.
- Kvalitet vazduha na području Grada Valjeva nije značajno ugrožen, sa izuzetkom gradskog jezgra, naročito u zimskim mesecima.
- Najveći deo površine Grada Valjeva čine zemljišta I – IV bonitetne klase (70,2%), tako da preovlađuje obradivo zemljište.
Zahvaljujući specifičnim mikroreljefnim i hidrološkim uticajima, brdsko – planinski predeli su, takođe, pogodni za rentabilnu proizvodnju kvalitetnog voća, naporedo sa korišćenjem bujne vegetacije prostranih prirodnih travnjaka za razvoj govedarstva i ovčarstva, uz korišćenje prirodnih predispozicija za primenu bioloških / ekoloških metoda proizvodnje hrane.